Amerika Kleurt Rood: Een Eerste Impressie

Het lijkt erop dat Trump, met een duidelijke voorsprong, de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024 naar zich toe lijkt te trekken.


In de media werd voorspeld dat het een nek-aan-nek race zou worden, maar opnieuw is er onvoldoende rekening gehouden met het disproportionele kiesmannensysteem.

In de maanden voorafgaand aan de verkiezingen hebben de financiële markten een duidelijke voorkeur getoond voor de Republikeinse kandidaat, met een kans van meer dan 70%.

Ook in beide kamers van het Congres lijkt er een Republikeinse meerderheid te ontstaan.

Hoewel we liever een asymmetrische samenstelling zien, is voor belangrijke beslissingen een gekwalificeerde meerderheid vereist, en het lijkt er niet op dat de GOP dit niveau zal bereiken.


De onzekerheid over het economische beleid van de Democratische kandidaat wekte meer wantrouwen dan de vaak onvoorspelbare aard van Trump.

Op middellange termijn zou deze onzekere factor ook negatief kunnen uitpakken.

Er wordt aangenomen dat de positieve effecten van een ondernemingsvriendelijker beleid dit zullen compenseren, maar het zal hoe dan ook een hobbelige opwaartse weg zijn voor de aandelenbeurzen in de VS.

In Europa zullen de beurzen in eerste instantie moeten omgaan met een ongunstig scenario van tariefverhogingen en handelsbeperkingen.

We vermoeden echter dat een groot deel hiervan al is verwerkt in de koersen, vooral in de weken voordat Trump’s overwinning als bijna zeker werd beschouwd door de financiële markten.

Het ondernemingsvriendelijk klimaat betekent ook dat er een afbouw zal zijn van diverse ecologische maatregelen en pogingen om de Amerikaanse economische groei te stimuleren.

Dit lijkt overbodig, aangezien de groei in de VS al sterk is, maar ongelijk verdeeld, wat druk uitoefent op de inflatie.

Dit kan de Fed bovendien vertragen in hun plannen om de beleidsrente te verlagen.

Zonder twijfel zal de Amerikaanse president zijn machtspositie gebruiken om zijn favoriete middel, namelijk tariefverhogingen, in te zetten.

Dit is een onverstandige keuze, omdat het de binnenlandse inflatie en de langjarige rente verhoogt, terwijl een sterkere dollar de internationale concurrentiepositie van de VS licht verzwakt.

Dit kan de aantrekkelijkheid van Amerikaanse aandelen verhogen, maar vermindert de aantrekkelijkheid van obligaties in Amerikaanse dollars.

Sectoren zoals banken, fossiele energie, en sommige megacaps in de technologiesector zullen waarschijnlijk als eersten profiteren.

Normaal gesproken zou dit ook een positief signaal voor de farmaceutische bedrijven moeten zijn, maar de dreiging dat radicale stemmen zoals die van R.F. Kennedy Jr. invloed krijgen op deze sector, zorgt ervoor dat beleggers voorlopig op hun hoede zijn.

Een belangrijke test zal zijn of de gekozen president in staat is om het militaire conflict in Oekraïne snel te beëindigen of serieuze vredesgesprekken in gang te zetten.
Mocht dit niet lukken, dan zullen hij en zijn achterban zich daar niet aan storen en de schuld aan Europa geven.

We zullen waarschijnlijk hogere aandelenkoersen, een stijgende langjarige rente, verhoogde inflatieverwachtingen en een sterkere dollar zien op korte termijn.

 

Bij Pure Finance benadruk ik het belang van lange termijn planning.

Ik zorg ervoor dat onzekere tijden goed worden ingecalculeerd, zodat mijn klanten zo min mogelijk last ondervinden van veranderingen in de markt.

Laten we samen de beste strategieën ontwikkelen voor een stabiele financiële toekomst!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.